pühapäev, 11. juuni 2017

SPI vahetab asukohta!!!


Asus nii eelmine kui asub ka praegune pagulastele mõeldud keskus Istanbulis Fatih linnaosas ehk siis piirkonnas, kus päris paljud sõjapõgenikud elavad. Samas piirkonnas tegutseb sarnase funktsiooniga asutusi veel, üks neist näiteks on Qnushyo.

Kolis Small Projects Istanbul (SPI) tegelikult vanast kohast ainult paarisaja meetri kaugusele, aga kogu see pakkimise, tassimise ja uude kohta sisseseadmise üritus võttis julgelt oma kaks nädalat. Kuna loomulikult katsutakse siin kõike teha võimalikult vähe raha kulutades, siis enamus staffi tassiti ära inimjõul, ilma autota. See, milline rahvahulk suudeti kolimisele kohale ajada, oli tõesti WOW. Asju tassisid väga paljud süüria põgenikud ise, aga tuli appi ka üksjagu türklasi ja välismaalasi. Sain teada, et SPI-ga on seotud üle 200 inglise keelt kõneleva vabatahtliku... Või vähemalt nii suur on Whatsupis SPI liikmeskond. (Tundub muide, et Türgis kasutavad eranditult KÕIK Whatsuppi..)

Igatahes, uue keskuse ruumid paiknevad neljal korrusel ja see võimaldab veel rohkem ja kvaliteetsemalt pagulastele hariduse ja toimetulekuga seotud tegevusi pakkuda. Kui varem oli neil vaid üks suur avar saal maja keldrikorrusel, siis nüüd on SPI põhimõtteliselt saanud oma kasutusse neli korterit ühes püstakus (ehk terve „paraadna“, nagu eesti keeles üteldakse). 


Ja nüüd on Small Project Istanbulil olemas eraldi käsitöö- ja õmblusklassid, laoruumid, lastehoiuruumid ning arvuti- ja keeleõppeklassid. Kui eelmises keskuses oli ruumi 220 ruutmeetri jagu, siis nüüd on pinda umbes poole rohkem.






Äsja kolinud keskuse esimese naiste töötoa juhendaja on Taanist pärit disainer Ellen Simonia, kes nädala aja jooksul õpetab mitmete erinevate toodete valmistamist.

Süüriast pärit Rajaa (vasakul), Marwa (keskel üleval), Shanad (keskel all) ja Fatima (paremal) äsjakolinud Small Projects Istanbul keskuse ukse ees.




Uutesse ruumidesse kolimisega on seotud kümneid vabatahtlikke, kes tassivad ja sorteerivad, värvivad, koristavad, parandavad, ehitavad ja teevad kõike muud, mis tarvilik!






Kolimisele aitasid kaasa ka kõige väiksemad. Fotol Süüriast pärit Yosef.

Lastehoiutuba Small Projects Istanbuli uutes ruumides

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Vabatahtlikutööst ajalehes "Postimees"

Oma jutuajamiste ja kogemuste põhjal Istanbulis panin Postimehe jaoks kokku ka ühe pikema leheloo. Minu juttu Süüria pagulaste elust Istanbu...